Hielspoor


Een hielspoor is een stuk bot dat uit het hielbot (de calcaneus) steekt. Hielspoor kan veel pijn veroorzaken, vooral als er druk op de hiel wordt uitgeoefend. Dit betekent dat alledaagse activiteiten, zoals staan ​​en lopen, buitengewoon oncomfortabel kunnen zijn.

Wat is een hielspoor?

Een hielspoor is een benige projectie die zich vormt aan de onderkant van de voet. Aangenomen wordt dat de belangrijkste oorzaak van pijn bij hielspoor wordt toegeschreven aan een ontsteking, doordat zenuwen in de hiel worden geïrriteerd door het hielspoor. 


Hielspoor wordt in verband gebracht met fasciitis plantaris, maar het zijn twee afzonderlijke aandoeningen en mogen niet worden verward.

Een hielspoor is het resultaat van te veel druk op de plantaire fascia (een sterke band die zich aan de hiel hecht en helpt om de voetboog te ondersteunen). Een persoon kan plantaire fasciitis hebben zonder hielspoor, maar hoe langer iemand plantaire fasciitis heeft gehad (zonder behandeling), hoe groter de kans dat hij een hielspoor heeft. Bijgevolg worden hielspoor geassocieerd met chronische plantaire fasciitis.

Wat kan hielspoor veroorzaken?

Een hielspoor komt voor bij sommige mensen met plantaire fasciitis, vooral degenen die al een tijdje plantaire fasciitis hebben. Plantaire fasciitis wordt geassocieerd met de ontwikkeling van een hielspoor omdat plantaire fasciitis wordt veroorzaakt wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend op de plantaire fascia (een dikke vezelige band die zich aan de hiel hecht en helpt de boog te ondersteunen). De symptomen van plantaire fasciitis zijn pijn en ontsteking bij de aanhechting van het hielbeen, die schade aan het bot veroorzaakt. Na verloop van tijd probeert het lichaam de schade te herstellen, wat het doet door meer bot aan te maken. Het resultaat is een benige projectie die bekend staat als hielspoor.

Sommige mensen lopen meer risico om een ​​hielspoor te krijgen dan anderen, waaronder degenen die:

 • Overgewicht
 • Platvoeten
 • Holvoeten
 • Het naar binnen kantelen van de voet (overpronatie)
 • Ongeschikt schoeisel (bijv. Schoeisel zonder schokabsorptie, weinig ondersteuning enz.)
 • Kuitspieren die strak staan

Wat zijn de tekenen en symptomen van een hielspoor?

De tekenen en symptomen van een hielspoor kunnen zijn:

 • Scherpe pijn
 • Vermindering van klachten in rust
 • Erger nog, 's ochtends, wanneer u voor het eerst uit bed komt
 • Erger bij het staan ​​of wanneer er druk wordt uitgeoefend op de onderkant van de hiel
 • Zwelling


Hoe wordt een hielspoor gediagnosticeerd?

Een podotherapeut kan een hielspoor diagnosticeren op basis van een geschiedenis, de tekenen en symptomen en een onderzoek van de hiel. Er zijn veel aandoeningen die pijn aan de hiel kunnen veroorzaken, daarom is het belangrijk om een ​​professional te bezoeken zodat de juiste behandeling kan worden gegeven.

De volgende voordelen kunnen worden bereikt na podotherapeutische beoordeling, advies en behandeling:

 • Verbetering van pijn
 • Vermindering van ontstekingen
 • Verbetering van de voetfunctie
 • Afname van spierstrakheid


Wat zou podotherapie voor een hielspoor inhouden?

Podotherapie voor een hielspoor zou beginnen met het verkrijgen van een medische geschiedenis en een geschiedenis van het probleem zelf. De podotherapeut zal deze informatie vervolgens samen met de tekenen en symptomen en een onderzoek van de voet en hiel gebruiken om een ​​diagnose te stellen. Zodra een diagnose van een hielspoor is gesteld, kunnen er behandelingsopties worden aanbevolen, met als doel ontstekingen en irritaties te verminderen.


Als u denkt dat u een hielspoor heeft, bezoek dan onze podotherapeut die kunt u helpen. Zij zullen een behandelplan kunnen opstellen dat erop gericht is eventuele pijnlijke symptomen veroorzaakt door de hielspoor te verlichten, zodat u uw dagelijkse activiteiten comfortabel kunt voortzetten.

Voor een afspraak met een van onze podotherapeuten kunt u een e-mail sturen naar podotherapiebonnema@hotmail.com of bellen met 06 159 200 03