Morbus Sever

Calcaneal apophysitis, ook wel bekend als de ziekte van Morbus Sever, is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen. Het is een overbelasting blessure die optreedt bij atleten met een onvolgroeid skelet, meestal 8-15 jaar oud, als gevolg van herhaalde tractie van de achillespees op de calcaneale apophysis die tot microtrauma leidt. De calcaneale apophysis is een relatief zacht, benig uitsteeksel van de calcaneus (hielbeen) dat wordt gezien bij kinderen waaraan de achillespees hecht. Bij volwassenen versteent de calcaneale apophysis (wordt vast bot) en versmelt met de rest van de calcaneus.

De kracht die wordt uitgeoefend door de achillespees wordt vergroot tijdens perioden van snelle groei en intense activiteit; Risicofactoren voor de ontwikkeling van Morbus Sever zijn onder meer schoenen met een slechte schokabsorptie en sporten waarbij hardlopen (vooral op harde oppervlakken) of springen betrokken is. Anatomische risicofactoren zoals O-benen, platvoeten en holvoeten verminderen allemaal het vermogen van het lichaam om schokken op te vangen.

Patiënten vertonen meestal hielpijn die verergert na activiteit en die kan samenvallen met het begin van een groeispurt. Onderzoek van de enkel kan gevoeligheid en milde zwelling bij het inbrengpunt van de achillespees aan het licht brengen, evenals pijn bij passieve dorsaalflexie van de enkel. Het teken van Sever (verergering van pijn bij het staan ​​op de tenen) en de squeeze-test (pijn die wordt gereproduceerd bij het knijpen van de posterieure calcaneus) zijn positief. Tot 60% van de gevallen leidt tot bilaterale symptomen.

De diagnose is voornamelijk gebaseerd op klinische bevindingen. Röntgenfoto's  kunnen worden gebruikt om maligniteiten en occulte fracturen uit te sluiten. Als u röntgenfoto's heeft is het de moeite waard om bilaterale beeldvorming te overwegen om beide hakken te vergelijken.

De ziekte van Sever is een zelf beperkende aandoening die conservatief wordt behandeld met rustperioden, orthesen (steunzolen), ijs en strekken. Een systematische review van alle behandelingsopties bij de ziekte van Sever concludeerde dat orthesen (steunzolen) en hielliften (plaatsing van een kurken wig onder de hiel) meer verlichting bieden.